Blog

Eiwitpoeder: wat is het precies?

Eiwitpoeder is een geweldige manier om eiwitten aan uw dieet toe te voegen. Het wordt ook vaak gebruikt als een snelle en handige shake of snack voor na de training. En het is er in veel verschillende smaken – zelfs zoete zoals chocolade of vanille! Maar wat is proteïnepoeder precies? En hoe kan het je helpen je doelen te bereiken? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en nog veel meer. We bespreken waarom u proteïnepoeder zou willen gebruiken, de voordelen ervan, welke soorten proteïnepoeders er bestaan, waar u ze kunt kopen, hoeveel u zou moeten consumeren en enkele van de beste merken op de markt op dit moment.

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is een poedervorm van eiwit. Het wordt meestal gemaakt van wei-eiwit, soja, hennep, erwt, rijst, of caseïne. Wei-eiwit is de meest voorkomende bron van eiwitpoeder. Het is een bijproduct van kaasproductie en wordt vaak gevonden in sportsupplementen. Eiwitpoeder wordt vaak gemengd met water, melk of yoghurt om een shake te maken. U kunt het ook toevoegen aan havermout of gebakken goederen om het eiwitgehalte te verhogen. Eiwitpoeder kan worden gebruikt als maaltijdvervangende shake of als tussendoortje. Als u spieren wilt opbouwen of gewicht wilt verliezen, kan eiwitpoeder erg nuttig zijn. Studies tonen aan dat mensen die meer eiwitten eten meer spieren en minder vet hebben dan mensen die minder eiwitten eten.

Waarom een eiwitpoeder gebruiken?

Eiwitpoeder is een handige manier voor u om meer eiwitten in uw dieet te krijgen. Veel mensen zijn niet in staat om genoeg eiwitten uit hun maaltijden alleen te halen. Dit kan een aantal redenen hebben, waaronder tijdgebrek, een hectische levensstijl of gewoon niet van eten houden. Voor mensen die spieren willen opbouwen, kunnen proteïnepoeders een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt. Voor mensen die vet willen verliezen, kunnen eiwitpoeders ook nuttig zijn. Het is aangetoond dat eiwit in de voeding het aantal calorieën dat u per dag verbrandt verhoogt. Het kan u ook helpen spieren te behouden terwijl u vet verliest.

Lees ook: Hoeveel Eiwitten Per Dag?

Voordelen van het gebruik van een proteïnepoeder

Er zijn veel voordelen aan het toevoegen van meer eiwitten aan uw dieet als u probeert af te vallen, spieren op te bouwen, of gewoon gezond te blijven. Hier zijn er een paar van:

  • Verhoogde verzadiging: Het gevoel van verzadiging is een cruciaal onderdeel van gewichtsverlies en gewichtsbehoud. Door meer eiwitten te eten en tegelijkertijd het aantal calorieën te beperken, kunt u het gevoel van verzadiging versterken. Dit kan betekenen dat u in totaal minder calorieën eet en meer controle heeft over honger en hunkeren.

  • Groter gewichtsverlies: Onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig meer eiwitten eten meer gewicht verliezen, met name vet, dan mensen die dat niet doen. – Betere spieropbouw: Eiwit is essentieel voor de opbouw van spieren. Het is de bouwsteen van spierweefsel en aminozuren zijn verantwoordelijk voor spiergroei.

  • Betere atletische prestaties: Eiwit kan helpen om atletische prestaties te verbeteren. Het kan u meer energie geven, u helpen te herstellen van trainingen, en uw kracht en snelheid verbeteren.

  • Betere gezondheid: Eiwit is een essentiële voedingsstof voor de algehele gezondheid. Het bevordert een gezond immuunsysteem, onderhoudt botten en spieren, en helpt bij de spijsvertering.

  • Betere voeding: Eiwitpoeders zijn handig, gemakkelijk te bereiden en kunnen aan veel verschillende voedingsmiddelen worden toegevoegd

  • Betere voeding voor ouderen, zwangere vrouwen en mensen met diabetes: Deze bevolkingsgroepen zijn sterk afhankelijk van eiwitten en kunnen meer dan normaal nodig hebben.

  • Betere nierfunctie: Diabetici en ouderen zijn bijzonder kwetsbaar voor nieraandoeningen. Eiwit kan helpen de progressie van deze ziekte te vertragen en verdere nierdisfunctie te voorkomen.

Hoeveel eiwit moet u innemen?

Er is geen standaard hoeveelheid eiwit die u zou moeten innemen voor uw gezondheids- en fitnessdoelen. Maar de meeste door de overheid aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) liggen rond de 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Als u spieren probeert op te bouwen, streef dan naar 0,5 tot 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Als u vet probeert te verliezen, consumeer dan 0,6 tot 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Deze getallen zijn slechts richtlijnen, en iedereen is anders. Daarom is het belangrijk om te testen en bij te houden wat voor jou het beste is.

Soorten proteïnepoeder

De belangrijkste bron van eiwit in eiwitpoeder kan variëren. De drie belangrijkste soorten eiwitpoeder zijn wei, caseïne en soja. Wei-eiwit is de meest voorkomende bron van eiwitpoeder. Het is een bijproduct van de kaasproductie. Wei-eiwit wordt onderverdeeld in twee categorieën: snelwerkend en traagwerkend. Snelwerkend wei-eiwit wordt meestal gebruikt in pre-workout dranken en eiwitshakes. Langzaam werkende wei-eiwitten zijn het meest geschikt voor shakes na de training. Soja-eiwit is een veelgebruikt alternatief voor wei-eiwit. Het wordt vaak gebruikt in veganistische eiwitpoeders. Caseïne-eiwit is een langzamer verterend eiwit, meestal gemaakt van melk. Het wordt meestal gebruikt in eiwitshakes die bedoeld zijn voor gebruik voor het slapen gaan. Erwteneiwit is een relatief nieuwe bron van eiwit. Het wordt gemaakt van gele erwten en is hoog in beide aminozuren. Hennep proteïne is ook een relatief nieuwe bron van proteïne. Het wordt gemaakt van hennepzaad en bevat veel eiwit en aminozuren.

Conclusie

Eiwitpoeder kan een geweldige manier zijn om je dagelijkse eiwitinname te verhogen. Het kan ook een handige en snelle manier zijn om een shake te maken. Houd in gedachten dat eiwitpoeder geen magische kogel is en een uitgebalanceerd dieet niet kan vervangen. Voor de beste resultaten combineert u het met een gezond dieet met veel groenten en fruit, volle granen en gezonde vetten. Eiwitpoeder kan ook nuttig zijn voor ouderen, zwangere vrouwen, diabetici of mensen met een blessure.

Adverteren op Rupert Grint

Adverteer nu op Rupert Grint en zet jouw bedrijf in de spotlights. Rupert Grint heeft een Domain authority van 46 (!)

Rupert Grint is uitgegroeid tot een van de grootste wonen, lifestyle en inspiratie platformen van Nederland. Op Rupert Grint zorgen wij dat je altijd op de hoogte blijft van de laatste trends.

Contact

©2021 Rupert Grint Copyright. Alle rechten voorbehouden