Blog

Hoeveel eiwitten per dag?

Over de rol van eiwitten in de menselijke voeding wordt veel gediscussieerd, en er wordt gesuggereerd dat eiwitrijke diëten ongezond zijn. Sommige mensen beweren zelfs dat eiwitrijke diëten schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Er is echter veel tegenstrijdige informatie over dit onderwerp, dus laten we eens nader bekijken wat eiwit precies is, wat de gezondheidsvoordelen en -risico’s ervan zijn, en wat de optimale dagelijkse inname zou moeten zijn.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn macronutriënten die noodzakelijk zijn voor een gezonde levensstijl. Ze bestaan uit aminozuren, die we via onze voeding moeten opnemen, omdat ons lichaam ze niet kan aanmaken. Eiwitten zitten in alle voedingsmiddelen, maar vooral in vlees en vis. Er zijn twee soorten eiwitten – volledige en onvolledige. Complete eiwitten zijn eiwitten die alle 9 essentiële aminozuren bevatten (de aminozuren die we uit onze voeding moeten halen). Voorbeelden van complete eiwitten zijn eieren, vis en zuivelproducten. Onvolledige eiwitten daarentegen bevatten niet alle 9 essentiële aminozuren, zoals bonen.

Lees ook: Eiwitpoeder: Wat Is Het Precies?

Wat zijn de voordelen van eiwitten?

Eiwitten zijn op verschillende manieren essentieel voor ons lichaam. Ze worden gebruikt om onze spieren, huid en haar op te bouwen en te herstellen. Ze worden ook gebruikt om enzymen en hormonen te maken, die verschillende lichaamsprocessen regelen. Eiwitten zijn essentieel voor het zenuwstelsel en worden gebruikt om neurotransmitters aan te maken die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van onze stemming. Eiwitten zijn ook de bouwstenen van het immuunsysteem, zodat ze het lichaam helpen infecties en ziekten te bestrijden. Tenslotte helpen ze bij de bloedstolling en de afbraak van bloedsuiker.

Is te veel proteïne slecht voor je?

Te veel van iets is meestal niet goed, maar zoals met de meeste dingen, zijn er bepaalde grenzen die in acht moeten worden genomen. Het is algemeen aanvaard dat te veel eiwitten in je dieet schadelijk kunnen zijn. Eiwitrijke diëten verhogen uw risico op osteoporose en nierziekten. Uit onderzoek is gebleken dat eiwitrijke diëten ook het risico op bepaalde kankersoorten, waaronder baarmoeder- en prostaatkanker, kunnen verhogen.

De aanbevolen dagelijkse inname van eiwitten

De aanbevolen dagelijkse inname (ADH) van eiwit voor een gezonde volwassene is ongeveer 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dit komt overeen met ruwweg 0,36 gram per pond lichaamsgewicht. Een persoon van 60 kg heeft bijvoorbeeld ongeveer 48 gram eiwit per dag nodig. Voor iemand die zeer actief is, zou de ADH worden verhoogd tot ongeveer 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht, of 0,54 gram per pond. Het wordt ook aanbevolen dat mensen boven de 50 hun dagelijkse eiwitinname verhogen om het verlies van spiermassa te compenseren dat van nature optreedt als we ouder worden.

Moet jij je zorgen maken over je eiwitinname?

Als u gezond bent en geen speciaal dieet volgt, dan hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken over uw eiwitinname. Als u echter een speciaal dieet volgt, moet u goed letten op de aanbevelingen voor de dagelijkse eiwitinname voor uw dieet. Als je bijvoorbeeld een veganistisch dieet volgt, moet je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, omdat het voor veganisten iets moeilijker is om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ook als je een koolhydraatarm dieet volgt, moet je letten op je eiwitinname, omdat je meer eiwit nodig hebt om je vol te houden en spierverlies te voorkomen. Als je een vetarm dieet volgt, heb je ook niet zoveel eiwitten nodig.

Lees ook: Vezelrijk Eten: Wat Houdt Dat Precies In?

Samenvatting

Eiwitten zijn essentieel voor het lichaam, en vormen de bouwstenen van onze spieren en weefsels. Ze zijn ook de bouwstenen van enzymen, hormonen, en neurotransmitters, die onze stemming reguleren. Eiwit wordt ook gebruikt om bloedsuiker en bloedklonters af te breken. De voordelen van eiwit in het lichaam zijn dat het helpt bij de groei van spieren en weefsels, en kan worden gebruikt om enzymen en hormonen te maken, die onze lichaamsprocessen reguleren. Er zijn twee soorten eiwitten: volledige en onvolledige. Complete eiwitten bevatten alle 9 essentiële aminozuren, terwijl incomplete eiwitten niet alle 9 essentiële aminozuren bevatten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten voor een gezonde volwassene bedraagt ongeveer 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Als u een speciaal dieet volgt, moet u goed letten op de aanbevelingen voor de dagelijkse eiwitinname voor uw dieet.

Adverteren op Rupert Grint

Adverteer nu op Rupert Grint en zet jouw bedrijf in de spotlights. Rupert Grint heeft een Domain authority van 46 (!)

Rupert Grint is uitgegroeid tot een van de grootste wonen, lifestyle en inspiratie platformen van Nederland. Op Rupert Grint zorgen wij dat je altijd op de hoogte blijft van de laatste trends.

Contact

©2021 Rupert Grint Copyright. Alle rechten voorbehouden