Blog

Vezelrijk eten: wat houdt dat precies in?

Wat zijn de voordelen van vezels? Vezels helpen u langer vol te zitten, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Het is ook goed voor de spijsvertering en kan het risico op hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen verlagen. Als je moeite hebt om genoeg vezels in je dieet te krijgen, zullen deze 25 ideeën je helpen om je inname te verhogen en je ook na het eten voldaan te voelen.

Let op wat je eet

Als je niet oplet wat je eet, krijg je niet genoeg vezels binnen. Concentreer je op vezelrijke voeding en vergeet niet veel water te drinken. Bonen en peulvruchten bevatten veel vezels (en eiwitten). Je kunt ze aan salades toevoegen, in groenteburgers verwerken, of er soepen en stoofpotten mee maken. Je kunt ook groenten als broccoli, spinazie en wortels gebruiken om je eten op te leuken en vezels toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld wat broccoli toe aan je pastasaus, spinazie aan je omelet, of wortels aan je taco’s.

Probeer vezelrijke ontbijtgranen

De meeste merken van vezelrijke ontbijtgranen hebben ook een laag suikergehalte. U kunt ze ook toevoegen aan yoghurt, havermout, muesli, of uw eigen muffins met veel vezels maken.

Maak elke dag een kom havermout

Havermout is een geweldige bron van vezels en kan op elk moment van de dag gegeten worden. Je kunt fruit, noten of zaden toevoegen om het nog voedzamer te maken. Als je van romige havermout houdt, gebruik dan melk in plaats van water, of kook de havermout iets langer om het hartiger te maken. Je kunt ook lijnzaad aan je havermout toevoegen om het vezelgehalte te verhogen en wat gezonde vetten toe te voegen. Let er wel op dat havermout een lage glycemische index heeft, wat betekent dat het geen bloedsuikerpiek veroorzaakt, maar ook weinig eiwitten bevat. Dus als je op zoek bent naar een eiwitrijk ontbijt, is haver niet geschikt.

Lees ook: Eiwitpoeder: Wat Is Het Precies?

Geniet van pure chocolade

Pure chocolade smaakt niet alleen geweldig – het bevat ook veel vezels. Een portie pure chocolade van een halve kilo bevat ongeveer 2 gram vezels, waardoor het een uitstekende keuze is om je inname te verhogen. Wees alleen voorzichtig dat je niet te veel eet, want chocolade bevat ook veel calorieën. Als je gezonder wilt eten en de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt wilt verminderen, probeer dan ongezoet cacaopoeder te eten. Het bevat veel vezels, ijzer en magnesium, en heeft een veel lager suikergehalte dan chocoladerepen.

Voeg Volkoren toe aan je eten

Volkoren brood, pasta, of rijst voegt vezels toe aan je dieet. U kunt ook volkoren meel gebruiken in baksels om het vezelgehalte te verhogen. Een ander goed idee zou zijn om te proberen uw eigen brood te maken. U kunt thuis broden maken die veel gezonder zijn dan in de winkel gekocht brood.

Eet vegetarisch

Vegetarische diëten kunnen zeer vezelrijk zijn. In feite zijn veel vegetarische voedingsmiddelen vezelrijker dan voedingsmiddelen op vleesbasis. Enkele geweldige vegetarische vezelrijke voedingsmiddelen zijn bonen, peulvruchten, groenten (vooral bladgroenten), noten, zaden, en volle granen. Veel vegetarische voedingsmiddelen zijn ook rijk aan andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Vegetariërs kunnen een lager ijzergehalte hebben dan vleeseters, omdat ijzer efficiënter door dieren wordt aangemaakt. Om dit te compenseren kunnen vegetariërs ervoor zorgen dat ze veel ijzerrijke voedingsmiddelen eten, zoals bonen, bladgroenten, noten, zaden en volle granen.

Andere goede bronnen van vezels: Bonen, Noten, en Volkoren Granen

Bonen: Linzen, zwarte bonen, pinto bonen, en kikkererwten zijn uitstekende bronnen van voedingsvezels. Eet dagelijks een kleine portie, en je bent goed op weg om aan je vezelbehoefte te voldoen. Noten: Amandelen, pinda’s en walnoten zitten allemaal vol met vezels. Slechts een handvol per dag zal een aanzienlijke hoeveelheid vezels aan uw dieet toevoegen. Volkoren granen: Zilvervliesrijst, quinoa, en volkorenbrood zijn allemaal goede bronnen van vezels. Als je geen vegetarisch dieet kunt volgen, zorg er dan voor dat je ook wat bonen eet.

Lees ook: Hoeveel Eiwitten Per Dag?

Conclusie

Vezels zijn belangrijk voor je gezondheid, maar ze worden ook erg onderschat als voedingsstof. Het helpt je langer een vol gevoel te hebben, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Het is ook goed voor de spijsvertering, en het kan het risico op hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen verlagen. Als je moeite hebt om genoeg vezels in je dieet te krijgen, zullen deze 25 ideeën je helpen om je inname te verhogen en je zelfs na het eten nog voldaan te voelen. Let op wat u eet, voeg overal bonen en groenten aan toe, probeer vezelrijke ontbijtgranen, maak elke dag een kom havermout, en geniet van pure chocolade. Voeg Volkoren toe aan je eten, eet vegetarische gerechte, en andere goede bronnen van vezels: Bonen, Noten, en Volkoren Granen.

Adverteren op Rupert Grint

Adverteer nu op Rupert Grint en zet jouw bedrijf in de spotlights. Rupert Grint heeft een Domain authority van 46 (!)

Rupert Grint is uitgegroeid tot een van de grootste wonen, lifestyle en inspiratie platformen van Nederland. Op Rupert Grint zorgen wij dat je altijd op de hoogte blijft van de laatste trends.

Contact

©2021 Rupert Grint Copyright. Alle rechten voorbehouden