Blog

Wat is een goed lichtplan?

Met een lichtplan breng je je huis tot leven. Je bepaalt waar, welke lampen komen en ziet zo goed wat nodig is en wat misschien niet zo handig is. Een goed lichtplan draagt bij aan een optimaal woongenot. Is jouw lichtplan ondoordacht? Dan kan het zijn dat je huis onnodig ongezellig oogt of ervoor zorgt dat je in huis minder doet dan je wil. Een geschikt lichtplan zorgt namelijk voor een goede sfeer, maar ook voor genoeg verlichting, voor als je aan het werk wil in huis.

Begin zo snel mogelijk met het lichtplan

Een makelaar in Eindhoven geeft aan dat mensen niet altijd goed nadenken over het lichtplan. Maar, zeker bij een verbouwing is het slim om te bekijken hoe je de verlichting optimaal in je woning inzet.  Het is ook goed om bij de aankoop van een woning door het huidige lichtplan ‘heen te kijken’. Daarmee wordt bedoeld dat het slim is om te visualiseren hoe het huis eruitziet met andere verlichting, aangepast op wat voor jou fijn is.

Je ziet wel dat het steeds gebruikelijker is dat mensen voor de aankoop van een huis een ontwerp laten maken met de mogelijkheden die het huis eventueel kan bieden. Dit voorkomt dat je achteraf telleurstelling krijgt of dat je niet gaat bieden, terwijl het huis misschien wel tot jouw droomhuis kan worden verbouwd.

Belangrijkste soorten licht

Bij het maken van een lichtplan zijn er 4 belangrijke soorten licht die je in een woning nodig hebt. Denk hierbij aan:

  • De algemene verlichting.
  • Verlichting om te kunnen werken.
  • De sfeerverlichting.
  • Verlichting om bepaalde accenten te kunnen aanbrengen

De algemene verlichting is de verlichting die je gebruikt om een ruimte in 1 keer te verlichten. Daarnaast heb je nog de verlichting om te kunnen werken. Dit mag je wel breed zien. Het gaat hier niet alleen om het werken achter een laptop, maar ook bijvoorbeeld om als je een muziekinstrument bespeelt de bladmuziek goed te kunnen zien. Ook kun je denken aan voldoende licht om te kunnen lezen, op de juiste plekken in huis. De sfeerverlichting komt wellicht over als een soort luxe, maar het speelt ook een rol in je bioritme. Met sfeerverlichting kun je namelijk de hoeveelheid licht in de avond wat afbouwen, zodat je lichaam melatonine aanmaakt.  De verlichting om bepaalde accenten aan te brengen is mooi, om bijvoorbeeld een mooi beeld op een sokkel tot zijn recht te laten komen.

Een goed lichtplan moet dan ook aandacht hebben voor alle vier de soorten licht, toegespitst op jouw situatie.

Adverteren op Rupert Grint

Adverteer nu op Rupert Grint en zet jouw bedrijf in de spotlights. Rupert Grint heeft een Domain authority van 46 (!)

Rupert Grint is uitgegroeid tot een van de grootste wonen, lifestyle en inspiratie platformen van Nederland. Op Rupert Grint zorgen wij dat je altijd op de hoogte blijft van de laatste trends.

Contact

©2021 Rupert Grint Copyright. Alle rechten voorbehouden