Het kweken van planten in een plastic tunnelkas; hoe en wat!

In de wereld van tuinieren en landbouw heeft het kweken van planten in plastic tunnelkassen de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Deze gecontroleerde omgeving biedt tal van voordelen voor zowel hobbytuiniers als de professionelere telers. In dit artikel zullen we de voordelen van het kweken van planten onder een afdak bespreken en welke planten het meest geschikt zijn voor deze methode, met de nadruk op de groeiende interesse in biologisch geteelde gewassen.

Gardenway tunnelkas

Waarom zou je planten kweken in plastic tunnel kassen?

  1. Seizoen verlenging: Een van de belangrijkste voordelen van plastic tunnelkassen is het vermogen om het groeiseizoen te verlengen. In gematigde klimaten kunnen planten eerder in het voorjaar worden geplant en later in het najaar worden geoogst, waardoor de productie en beschikbaarheid van verse producten wordt vergroot.

  2. Weersbescherming: Plastic tunnelkassen bieden bescherming tegen onvoorspelbaar weer. Zware regenval, hagel, wind en extreme temperaturen kunnen schade aan gewassen veroorzaken. Een plastic tunnelkas biedt een buffer tegen deze elementen en minimaliseert schade aan de planten. Dit zorgt er vervolgens ook weer voor dat je weinig uitvalt hebt in je gewassen wat het een stuk voordeliger maakt.

  3. Plaag- en ziektebeheersing: Het gecontroleerde klimaat in een tunnelkas maakt het gemakkelijker om plagen en ziekten onder controle te houden. Minder blootstelling aan externe omgevingen vermindert het risico op besmetting en vereenvoudigt de toepassing van biologische bestrijdingsmethoden.

  4. Waterbeheer: Het gebruik van plastic tunnelkassen maakt efficiënt waterbeheer mogelijk. Het minimaliseert verdamping en zorgt ervoor dat irrigatiewater optimaal wordt benut, wat vooral relevant is in tijden van waterbeperking.

Wat zijn de beste planten voor in een plastic tunnel kas?

Niet alle planten profiteren evenveel van het kweken in een plastic tunnelkas, maar sommige gewassen presteren heel goed in deze gecontroleerde omgeving. Hier zijn enkele voorbeelden van planten die bijzonder geschikt zijn voor tunnelkassen:

  1. Tomaten: Tomaten gedijen goed in tunnelkassen vanwege hun behoefte aan warme temperaturen. Ze groeien sneller en produceren overvloedig fruit in een beschutte omgeving.

  2. Paprika’s: Net als tomaten hebben paprika’s warmte nodig om goed te groeien. Tunnelkassen bieden de benodigde warmte en bescherming tegen koude nachten.

  3. Komkommers: Komkommers zijn ook planten die warmte nodig hebben en groeien goed in tunnelkassen. Ze zijn gevoelig voor schimmels en plagen, dus de bescherming van een kas is een groot voordeel.

  4. Bladgroenten: Groentes zoals sla, andijvie en andere bladgroenten zijn perfect te kweken in plastic kassen. Ze zijn veelal net te gevoelig voor de openlucht en doen het daarom beter in een gecontroleerd klimaat.

  5. Kruiden: Veel kruiden doen het beter in een beschutte omgeving en kunnen het hele jaar door worden gekweekt in tunnelkassen. Dit geldt bijvoorbeeld erg voor basilicum, koriander en munt.

De populariteit van biologisch eten

De groeiende populariteit van biologisch geteelde gewassen heeft er voor gezorgd dat ook de vraag naar plastic tunnelkassen behoorlijk is gestegen. Omdat biologische landbouwmethoden vaak meer aandacht en controle vereisen, vormen tunnelkassen een ideale oplossing om deze praktijken te ondersteunen. Ze bieden een gecontroleerde omgeving waarin biologische gewassen kunnen groeien zonder dat het gebruik van synthetische pesticiden en meststoffen nodig is.

 

Ben je nu benieuwd na het lezen van dit artikel en wil je graag meer weten over plastic tunnelkassen? Kijk dan eens op de website van Gardenway.nl. Hier hebben ze een hele reeds aan plastic tunnelkassen van verschillende formaten. Werkelijk voor een ieder wat wils!

Gardenway tunnelkas met inhoud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *