Muggen in en om huis

Samen tegen de zoemende indringers! Wij vertellen je alles over muggen in en om het huis. Niet alleen op je vakantie bestemming kun je last hebben van muggen, heel veel Nederlanders hebben ook in en om het huis last van muggen. Nu hebben de boys van BIV outdoor eerder al eens een mooi blog geschreven over kamperen zonder muggen, ditmaal aan ons de taak om jouw huis muggen vrij te maken en te houden. We begrijpen namelijk maar al te goed hoe vervelend het kan zijn om ’s avonds te worden lastiggevallen door die zoemende, jeukende indringers. Lees onze kennis en ervaringen over hoe je muggen kunt weren en voorkomen in en rondom huis. We bieden verschillende oplossingen en handige tips om muggen buiten de deur te houden.

huis zonder muggen

Wat is het nut van muggen?

Voordat we ingaan op het weren van muggen, laten we eens kijken naar het doel dat muggen in de natuur dienen. Muggen spelen eigenlijk een rol in het ecosysteem, aangezien ze dienen als voedselbron voor veel andere dieren, zoals vogels, vleermuizen en vissen. Hoewel ze voor ons vervelend kunnen zijn, dragen ze indirect bij aan het evenwicht in de natuur.

Oplossingen voor het weren van muggen in huis:

 • Anti-muggensprays en -lotions
  Gebruik producten met DEET, een effectief ingrediënt dat muggen op afstand houdt.
 • Anti-muggenstekkers en -lampen
  Deze apparaten verspreiden geurige stoffen of licht dat muggen afstoot.
 • Muggennetten
  Plaats muggennetten voor ramen en deuren om te voorkomen dat muggen naar binnen vliegen.
 • Natuurlijke oliën
  Gebruik natuurlijke oliën zoals citroeneucalyptus of lavendel om muggen op een natuurlijke manier te weren.
 • Wierook en kaarsen
  Brand wierook of kaarsen met citronella of eucalyptusgeur om een barrière te creëren.
 • Planten tegen muggen
  Zet planten zoals citroenmelisse, lavendel en rozemarijn rondom je huis, omdat muggen een hekel hebben aan hun geur.
 • Houd stilstaand water weg
  Leeg regelmatig bakken, potten en emmers waar water in blijft staan, aangezien muggen hier hun eitjes in leggen.

Muggen om je huis voorkomen:

 • Schone omgeving
  Net als de tips tegen fruitvliegjes, is het belangrijk om alles schoon te hebben. Houd je omgeving schoon en opgeruimd, zodat muggen minder plekken hebben om zich te verstoppen.
 • Afvoer en goten
  Zorg ervoor dat afvoerpijpen en dakgoten niet verstopt raken, aangezien stilstaand water ideale broedplaatsen zijn voor muggen.
 • Horren
  Plaats horren voor ramen en deuren om te voorkomen dat muggen naar binnen kunnen.
 • Verlucht en koel
  Muggen houden niet van koele, goed geventileerde ruimtes. Houd ramen open op momenten dat muggen minder actief zijn.
 • Verlichting
  Schakel buitenverlichting uit of gebruik gele of roze lampen, aangezien deze minder aantrekkelijk zijn voor muggen.

Hoe hoog vliegen muggen?

Muggen zijn behendige vliegers, maar ze vliegen meestal op een hoogte van enkele meters boven de grond. Ze kunnen zich snel verplaatsen en zijn in staat om obstakels te ontwijken terwijl ze op zoek zijn naar hun volgende slachtoffer.

Waarom zoemen muggen?

Het zoemende geluid dat we associëren met muggen wordt veroorzaakt door hun vleugels die snel trillen tijdens het vliegen. Mannelijke muggen zoemen vaak zachter dan vrouwtjes, en ze produceren dit geluid om vrouwtjes aan te trekken voor voortplanting.Hoe overleven muggen de winter?

Muggen hebben slimme overlevingsstrategieën ontwikkeld om de koude wintermaanden te overbruggen. Veel muggensoorten leggen eieren die kunnen overleven tot het volgende voorjaar. Andere muggen zoeken beschutting in beschermde omgevingen, zoals kelders of schuren. Ze verlagen hun metabolisme en worden inactief, waardoor ze kunnen overleven tot de temperaturen weer stijgen.

We hopen dat deze wijze oma-tips en moderne oplossingen jullie helpen om muggenvrije zones te creëren in en rondom jullie huis. Samen kunnen we genieten van de zomeravonden zonder constant lastiggevallen te worden door deze zoemende indringers. 

Veel succes met het weren en voorkomen van muggen! Laten we samenwerken om de muggen te slim af te zijn. Heb jij nog gouden anti-muggen tips? Deel deze dan met ons en wij vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *