De ultieme bordspellen top 10!

Bordspellen zijn al decennialang een favoriete vorm van vermaak voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om een gezellige avond met vrienden, quality time met familie of zelfs een solo-avontuur, de juiste spellen kunnen een wereld van vermaak en uitdaging bieden. Als een fervent liefhebber van bordspellen, ben ik hier om een onafhankelijke top 10 samen te stellen, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en trends binnen de bordspellenwereld.

bordspellen top 10

Hoe is deze top 10 samengesteld?

Op basis van de populariteit, toegankelijkheid en diepgang van de spellen. Verder ook persoonlijke ervaringen en feedback van spelers in Nederland. Het was verder ook lastig om deze top 10 samen te stellen want je wilt sommige spellen ook gewoon in deze top 10 hebben maar goed, dat is niet anders!

De top 10

  1. Catan – Dit spel heeft in ons land en wereldwijd een enorme fanbase en wordt vaak beschouwd als het spel dat de weg opende voor moderne bordspellen. Mocht je vrij nieuw zijn met bordspellen is dit echt de go-to optie! 

  2. Ticket to Ride – Met zijn eenvoudige spelregels en boeiende gameplay heeft Ticket to Ride ook in Nederland veel liefhebbers veroverd.

  3. Pandemic – Dit coöperatieve spel waarbij spelers samenwerken om een wereldwijde pandemie te bestrijden, heeft ook een grote hoeveelheid fans.

  4. Codenames – Een spel van woordassociatie en deductie dat in bordspellen kringen enorm geliefd is vanwege zijn eenvoud en spanning. Ook een topper om mee te beginnen!

  5. De Kolonisten van Catan: Het Kaartspel – Een variant van Catan die veel waardering krijgt vanwege zijn strategische diepgang en snelheid.

  6. 30 Seconds – Een razendsnel party spel waarbij je binnen 30 seconden begrippen moet omschrijven. Het is enorm populair geworden en vooral echt tof om te doen op een feestje met een drankje! 

  7. De Weerwolven van Wakkerdam – Een sociaal spel vol bluffen en geinen dat vaak wordt gespeeld tijdens gezellige avonden met vrienden.

  8. Escape Room: The Game – In ons land, waar escape rooms populair zijn, heeft dit bordspel een grote aanhang gekregen vanwege zijn puzzels en spanning.

  9. Qwixx – Een dobbelspel dat snel te leren is en veel tactische mogelijkheden biedt, wat het tot een favoriet maakt in bordspellen kringen.

  10. De Crew: Op weg naar de 9e planeet – Een coöperatief kaartspel waarbij spelers samenwerken om missies in de ruimte te voltooien, dat snel aan populariteit wint.

Impact van digitale platformen op bordspellen

Hoewel de charme van fysieke bordspellen echt heel tof is, hebben digitale platforms zoals online bordspellen en apps ook in Nederland ook terrein gewonnen. Deze platforms bieden een alternatieve manier om spellen te spelen en nieuwe mensen te ontmoeten, vooral in tijden waarin fysieke bijeenkomsten niet altijd mogelijk zijn geweest. Maar gelukkig betekend dit niet dat de fysieke vorm van bordspellen helemaal niet meer mogelijk is. In tegendeel dit kan gelukkig al lange tijd wel weer! 

Trends in bordspellen

Een opmerkelijke trend is de opkomst van coöperatieve spellen. Deze spellen, waarbij je samenwerkt om een gemeenschappelijk doel te bereiken, winnen echt aan populariteit. Het geeft ook een nieuwe dynamiek aan het spelen waarbij teamwork en strategie samenkomen. Het brengt mensen dichter bij elkaar en maakt het delen van overwinningen nog bevredigender.

 

Daarnaast valt op dat toegankelijkheid een sleutelrol speelt in de keuze van spellen. Eenvoudig te begrijpen spellen zoals Codenames en 30 Seconds trekken een breed publiek aan, waardoor ze perfect zijn voor gezelschappen met verschillende niveaus van ervaring.

Heb je wat gehad aan deze bordspellen top 10?

Laat het ons dan weten in de reacties hieronder. We leren ook graag van jou als je goede tips hebt namelijk. Zo worden we er allemaal wat beter van! Wil jij nu meer tips voor in je eigen huis als deze top 10 bordspellen? Kijk dan in de overkoepelende categorie waar we veel meer van dit soort onderwerpen behandelen. Bedankt voor het lezen! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *