Dons dekbed wassen en drogen; hoe en wat?

Als de temperatuur daalt en de nachten langer worden, is er niets zo lekker als onder een heerlijk zacht en warm dekbed te kruipen. En als het gaat om ultiem comfort en luxe, dan staat een donzen dekbed zeker bovenaan de lijst. Een donzen dekbed is namelijk als een omhelzing van warmte. Het wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerde donsveertjes van eenden of ganzen, die niet alleen ongelooflijk zacht zijn, maar ook uitstekende warmte bieden zonder overmatig gewicht. Dit maakt ze perfect voor die koude winternachten waarin je gewikkeld wilt zijn in warmte, maar niet onder een zwaar dekbed wilt liggen.
Dons dekbed wassen en drogen; hoe en wat?

Controleer het label

Raadpleeg eerst het label van jouw donzen dekbed voor specifieke schoonmaak instructies. Sommige dekbedden kunnen alleen chemisch gereinigd worden, terwijl de meeste in de wasmachine kunnen worden gewassen. Maar dit verschilt dus echt heel erg per dekbed. 

Wasvoorbereiding

Als jouw donzen dekbed machine wasbaar is, gebruik dan een grote wasmachine zonder middelste spindel om beschadiging van de vulling te voorkomen. Zorg ervoor dat de machine groot genoeg is om het dekbed ruimte te geven om te bewegen. Kies een mild wasmiddel dat geschikt is voor gevoelig en tastbaar textiel en vermijd het gebruik van bleekmiddel of wasverzachter. Deze middelen bevatten vaak chemicalien die je niet wilt hebben tijdens het wassen van je donzen dekbed 

Wassen, spoelen en herhalen

Plaats het dons dekbed in de wasmachine en gebruik een rustige wascyclus met (30-40 graden) koud water. Zorg ervoor dat het dekbed volledig ondergedompeld is. Voeg het geschikte wasmiddel toe en start de wasmachine. Na het wassen is het belangrijk om het dekbed grondig te spoelen om resten van het wasmiddel te verwijderen. Herhaal het spoelproces indien nodig totdat er geen zeepresten meer aanwezig zijn.

Voorzichtig en op lage temperatuur drogen

Het drogen van het dons dekbed is een belangrijke stap om klonten en een muffe geur te voorkomen. Plaats het dekbed in een grote droger samen met een paar schone tennisballen of droogballen. Dit helpt om de vulling gelijkmatig te verdelen en te voorkomen dat het samenklontert. Stel de droger vervolgens in op een lage temperatuur en gebruik een cyclus voor fragiele en tastbare stoffen. Stop het droogproces regelmatig om het dekbed uit te schudden en op te schudden, zodat de vulling gelijkmatig blijft verdeeld.

Droog en ademend bewaren!

Eenmaal volledig droog, bewaar het dekbed op een droge plaats in een ademende hoes of opbergzak om het te beschermen tegen stof en vocht. Het is aan te raden om jouw dons dekbed één of twee keer per jaar te wassen om de frisheid en het gewenste comfort te behouden. Door het correct te wassen en te drogen kan je nog jarenlang genieten van jouw favoriete dekbed.

Heb je wat gehad aan deze blog?

Laat het ons dan weten in de reacties hieronder. We leren ook graag van jou als je goede tips hebt namelijk. Zo worden we er allemaal wat beter van! Wil jij nu meer tips voor in je eigen huis als deze tips om je donzen dekbed te wassen en drogen? Kijk dan in de overkoepelende categorie waar we veel meer van dit soort onderwerpen behandelen. Bedankt voor het lezen! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *