Wat te doen tegen wespen?

Zomerse dagen brengen vaak niet alleen zonneschijn met zich mee maar ook een paar ongewenste gasten: wespen. Deze zoemende, gestreepte bezoekers kunnen een gezellige buitenbeleving al snel veranderen in een strijd om je rust en een verhoogde hartslag. Gelukkig zijn er manieren om met deze kleine beestjes om te gaan zonder in paniek te raken of de hele tijd te moeten slaan. Lees lekker verder waar wij je informeren over deze gele strijders!

wat te doen tegen wespen?

De functie van wespen

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat wespen, ondanks hun vervelende aanwezigheid een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Ze helpen bij het bestuiven van planten en ruimen ook andere insecten op. Dus voordat we in paniek raken en in de aanval gaan, laten we eens kijken naar een paar vriendelijke manieren om met deze bezoekers om te gaan.

Beter voorkomen dan genezen

Een van de beste strategieën om wespen op afstand te houden, begint eigenlijk voordat je ze überhaupt tegenkomt. Mijn oma zei vroeger altijd al, het is beter om te voorkomen dan te genezen. Wespen zijn dol op zoetigheid en voedselresten, dus houd je buitenruimtes gewoon lekker schoon. Dek eten af en ruim geknoeide zoetigheden direct op. Vermijd ook parfums of geuren die ze kunnen aantrekken. Er zijn namelijk bepaalde parfums die ze echt fantastisch vinden!

 

Er zijn daarnaast enkele natuurlijke afschrikmiddelen die je kunt proberen. Citroen, kruidnagel, pepermuntolie of zelfs een schaal met kruiden zoals basilicum of tijm kunnen helpen om wespen weg te houden. Ze hebben een hekel aan deze geuren, dus het kan zijn dat ze liever ergens anders op zoek gaan naar een maaltijd.

Komt er toch nog een wesp?

In het geval dat je toch een wesp tegenkomt en je voelt je ongemakkelijk, blijf rustig en maak geen plotselinge bewegingen. Probeer niet naar ze te slaan, want dat kan ze juist agressiever maken. Zachtjes weglopen van de situatie is vaak de beste zet.

Wespen zijn namelijk niet uit op een confrontatie. Ze zijn gewoon op zoek naar eten en bouwen aan hun nesten. Met een beetje voorzichtigheid en enkele preventieve maatregelen kun je gewoon genieten van je tijd buiten zonder gestoord te worden door deze geel zwarte bezoekers.

Wespen verjagen met een plantenspuit

Dit kan je het beste niet doen. Het internet staat er vol mee van wel maar spuiten met een plantenspuit kan zelfs agressie opwekkend zijn. Doet dit daarom maar niet. Het beste is nog om een insecten lamp aan te schaffen of juist een plek te creëren met hele sterke geuren zoals een fles met limonade siroop zorg er wel voor dat je de fles door de midden snijd en de bovenkant op de kop in de onderkant plaatst. Zo heb je zelf een wespenval gemaakt en komen de wespen er ook zelf niet meer uit! Zo heb je zelf ook geen last meer van wespen. 

Heb je wat gehad aan deze blog?

Laat het ons dan weten in de reacties hieronder. We leren ook graag van jou als je goede tips hebt namelijk. Zo worden we er allemaal wat beter van! Wil jij nu meer tips voor in je eigen tuin als deze tips over wat te doen tegen wespen? Kijk dan in de overkoepelende categorie waar we veel meer van dit soort onderwerpen behandelen. Bedankt voor het lezen! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *